Een kijkje achter Mappi: In gesprek met Matthias Snoei

Artikel
SWIS
29 mei 2024

Als je erbij stilstaat, besef je misschien niet dat zo'n 80 procent van alle informatie een geografische component heeft. Onze website, bijvoorbeeld, met zijn .nl-domeinnaam, richt zich op Nederlandse bezoekers. Locatie is alles als het gaat om relevantie, zegt Matthias Snoei, oprichter van SWIS. Om ervoor te zorgen dat mensen op de hoogte zijn van wat er in hun omgeving speelt, ontwikkelde SWIS het ideale online kaartenplatform voor gemeenten: Mappi. 

Man met mobiel vast met erop een mappi kaart

Wat is Mappi?

Mappi is dé geo-tool waarmee je in een paar klikken zelf een plattegrond bouwt die precies laat zien wat jij wilt laten zien. Ik noem het ook wel de 'alleskunner onder de kaarten' – je maakt en deelt kaarten net zo eenvoudig als het versturen van een e-mail. Stel, de gemeente Leiden wil inwoners via haar website informeren over nieuwe parkeerplekken. Met Mappi illustreert een webredacteur zo'n online nieuwsbericht gemakkelijk met een eigen kaartje. Je kunt hier allerlei gegevens en locaties in kwijt: van wegwerkzaamheden tot scholen. Zo krijgen mensen direct inzicht in wat er in hun buurt speelt. 

Klinkt goed! Maar hebben gemeenten daar geen eigen tools voor? 

Nou, eigenlijk niet. Gemeenten beschikken wel over veel locatie-informatie, maar het toegankelijk maken daarvan is vaak een uitdaging. Ze maken gebruik van verschillende dure programma's die vooral geschikt zijn voor professionals die gedetailleerde informatie nodig hebben, zoals exacte locaties van eigendommen. Deze tools zijn echter niet ontworpen om informatie met burgers te delen. Hier komt Mappi om de hoek kijken. Onze online tool onderscheidt zich doordat het niet alleen eenvoudig te gebruiken is, maar ook geschikt is voor een breder publiek. Waar professionele programma's gericht zijn op uitgebreide functionaliteit, focust Mappi juist op gebruiksgemak en intuïtief design. 

Hoe ben je op dit idee gekomen? 

In 2005 vroeg de PvdA Leiden me om hun verkiezingsprogramma op de kaart te zetten – letterlijk. Een online plattegrond moest antwoord geven op de vraag: wat belooft onze partij waar? Ik had geen idee hoe ik dit moest aanpakken, maar stom toevallig viel het verzoek samen met de lancering van Google Maps. Terwijl ik met deze verkiezingswebsite bezig was, ontdekte ik dat er nog een wereld te winnen was om burgers bij hun omgeving te betrekken. En je bent politicoloog of niet, dus greep ik de kans aan om een tool te ontwikkelen die burgers en overheid verbindt. 

Waar wordt Mappi voor gebruikt?  

Van alles! Omdat je naast gegevens uit publieke bronnen en het GIS-register, ook eigen data kan invoeren. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Grote gemeenten gebruiken Mappi bijvoorbeeld vaak voor Koningsdag. Ze maken dan eenvoudig een plattegrond met alle evenementen en omleidingen. En tijdens verkiezingen is de tool heel handig om stemlokalen in kaart te brengen. Zo zien burgers precies waar en tot hoe laat ze kunnen stemmen. 

Benieuwd wat Mappi voor jouw organisatie kan betekenen? 

Neem contact op met Selina. Mail sjansen@swis.nl of bel 071 203 26 23

Selina Jansen - Accountmanager @SWIS